Detecting the exposure of the Italian regional food systems to climate shocks

Working Paper 9/2024 | Febbraio

Sara Turchetti, Tommaso Ferraresi, Leonardo Piccini, Leonardo Ghezzi e Renato Paniccià

This work provides a configuration of interregional-international value chains activated by Italian domestic food consumption and shows how some countries and regions produce most of the agricultural goods necessary to supply final demand. Second, it provides a conceptual framework to assess the vulnerability of the Italian food regional systems, based on food products criticality. Finally, a spatial- and product-based disaggregation of agricultural production in Italian regions which well captures the exposure of the Italian food system to the flood that hit Emilia-Romagna in May 2023 will be presented.

JEL codes: Q12, Q18, Q54, R15

Keywords: regional food systems, climate shocks, input output analysis, food value chains


Questo lavoro fornisce una configurazione delle catene del valore interregionali-internazionali attivate dal consumo alimentare interno italiano e mostra come alcuni paesi e regioni producono la maggior parte dei beni agricoli necessari per finalizzarne la produzione. In secondo luogo, fornisce un quadro concettuale per valutare la vulnerabilità dei sistemi regionali alimentari italiani, basato sul concetto di criticità dei prodotti alimentari. Infine, fornisce una disaggregazione spaziale e di prodotto della produzione agricola nelle regioni italiane che ben cattura l’esposizione del sistema alimentare italiano all’alluvione che ha colpito l’Emilia-Romagna nel maggio 2023.

IRPET Working Paper 9_2024

Autore: Sara Turchetti, Tommaso Ferraresi, Leonardo Piccini, Leonardo Ghezzi e Renato Paniccià

Dicitura Bibliografica: S. Turchetti, T. Ferraresi, L. Piccini, L. Ghezzi e R. Paniccià (2024), "Detecting the exposure of the Italian regional food systems to climate shocks", Working Paper 9/2024, IRPET, Firenze